Educație

Educație

Education PROJECT

La fel ca orice început de drum, și începutul școlii  Kalahari New Hope a fost unul anevoios, cu resurse puține și cu personal și mai puțin.

Patruzeci de copii și un profesor au fost de ajuns pentru conturarea unui vis-visul de a oferi acces la educație tribului San. Copii de toate vârstele, adunați laolaltă într-o singură încăpere, au început să descifreze cu pași greoi tainele învățăturii.

Cea care i-a îndrumat cu multă răbdare și dăruire, a fost Lidia Pater. De-a lungul timpului i s-au mai alăturat alți și alți profesori voluntari, iar numărul copiilor a crescut treptat. 

“M-am bucurat așa de mult când am fost la Restcamp și m-am întâlnit cu mama unei fete de la gradiniță, și chiar și cu tatăl ei, spunându-mi cu bucurie că au auzit cum fetele lor încearcă să vorbească engleză și chiar cântă în engleză acasă. Asta a fost o mare bucurie pentru ei și pentru noi a contat foarte mult, deoarece am simțit atunci că tot ceea ce facem aici nu e în zadar”, spune Lidia Pater.

Școala primară Kalahari New Hope a devenit ceea ce era menită să fie, o nouă speranță. Școala a funcționat fără acreditare din partea Ministerului Educației timp de 6 ani, primind aprobările finale pentru clasele I-VII abia în anul 2015. Chiar dacă este recunoscută drept școală privată, ea urmează programa școlară din Namibia. Anul școlar începe în luna ianuarie și se termină în luna decembrie, fiind împărțit pe trimestre. 

De la grădiniță și până la clasa a III-a, copiii au parte de câteva învățătoare, care predau următoarele materii: engleză, matematică, arte, religie, sport și cunoașterea mediului.

Începând cu clasa a IV-a, copiii au câte un profesor pentru fiecare subiect în parte: engleză, matematică, biologie, geografie, istorie, agricultură, religie, arte, sport, educație civică și calculatoare.

Anul 2018 a fost cel mai binecuvântat an dintre toți. Pentru prima dată a fost acoperit tot necesarul de profesori pentru fiecare clasă și la fiecare materie. Ne dorim ca și anii care urmează să fie la fel de binecuvântați, având asigurat numărul necesar de 14 profesori pentru fiecare an școlar.

Programul zilnic al profesorilor resposabili cu pregătirea micului dejun pentru copii începe la ora 6:00. Copiii primesc prima masă dimineața la ora 7:00. Aceasta conține ceai, pâine de casă, dulceață sau linte. După micul dejun urmează un scurt devoțional cu cântări, cu un mesaj motivațional și cu rugăciune.

Activitățile școlare propriu-zise încep la ora 8:00. Ne-am rugat Domnului să ne descopere o formula bună pentru a face școala mai atractivă și de folos în același timp. Dumnezeu ne-a inspirat să alegem pentru elevi cinci domenii practice de învățare. Prin urmare, în fiecare marți după-amiaza copiii urmează unul dintre cele cinci cursuri puse la dispoziție: muzică, literatură, calculatoare, arte sau sport. Astfel s-a creat o legătură mult mai strânsă între elevi și profesori, toți participând cu foarte mare entuziasm și plăcere la aceste activități.

După aceste activități pe grupe, copiii sunt adunați împreună pentru școala biblică, unde li se oferă șansa să asculte povestiri biblice, să memoreze versete din Scriptură, să cânte și să se roage împreună.

Pentru a dezvolta în copii simțul responsabilității, ei sunt implicați în toate activitățile din bază și din jurul ei, la curățenie, la gătit, la spălatul uniformelor, la udatul grădinii și la adunarea recoltei. Copiii care dau dovadă de un comportament exemplar și frecventeză școala zilnic pe tot parcurcursul anului primesc drept recompesă șansa de a merge într-o excursie. 

”Încă îmi amintesc prima excursie făcută cu copiii în orașul cel mai apropiat. Am oprit pentru gustare în fața clădirii Primăriei, pentru că acolo era un spațiu verde. Din cauză că gazonul era îngrijit zilnic, crescuse foarte frumos, era verde și fraged. Reacția copiilor a fost surprinzătoare. Timp de aproape 10 minute s-au rostogolit dintr-o parte în alta plini de fericire. Ei nu au parte de așa ceva, doarece în Bushmanland totul este uscat și gol”, afirmă directoarea Școlii Kalahari New Hope.

Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu pentru tot ce s-a realizat. Vă chemăm să fiți parte a echipei de 14 profesori de la Școala Kalahari New Hope!