Radio

Radio

Radio PROJECT

Radioul este cea mai neinvazivă metodă de mediatizare. Ea nu necesită captarea atenției vizuale, materialul audio putând fi ascultat la volan, în bucătărie sau în timpul activităților cotidiene. Informația primită pe cale auditivă se cuibărește în mintea omului. Proiectul unui radio creștin este un demers pe care Dumnezeu ni l-a pus pe inimă. Aici, în Kalahari, un asemenea proiect este necesar nu din cauza vieții agitate, ci datorită necesității de a răspândi Evanghelia și de a comunica cu cei evanghelizați. 

Distanțele enorme fac imposibilă interacțiunea frecventă cu cei evanghelizați și convertiți. Satele risipite la 200 de km distanță de baza de misiune necesită acoperirea unor cheltuieli enorme. Fiind dificil contactul regulat cu noii convertiți, aceștia ajung să se simtă repede abandonați. În perioada 2018 – 2019, am încercat să vizităm satele cel puțin o dată pe lună, însă cheltuielile au fost enorme și imposibil de acoperit. Un radio creștin ar compensa nevoie de comunicare și oamenii ar putea menține contactul cu noi, ascultându-ne programele și beneficiind de ele pentru creșterea lor spirituală.

Avem deja răspunsuri pozitive din partea autorităților, avem oameni profesioniști gata să ajute la pregătirea materialelor radio și avem nevoie de resurse pentru lansarea proiectului. Pentru implementarea lui dorim să fie folosite aparate radio cu încărcare solară. Acestea vor putea fi folosite și în cele mai primitive zone.

În această privință, ne rugăm pentru oameni cu pasiune și viziune.

Misiune

Misiune

Living Water PROJECT

Proiectul de răspândire a Evangheliei presupune evanghelizarea propriu-zisă, formarea de ucenici, formarea de lideri, învățătură sistematică şi propovăduirea către triburile vecine care intră în contact cu tribul San.

Rezultatele consemnate la finele anului 2019 constau în existența unui număr de 60 de biserici slujite constant, în peste 700 de persoane convertite, în 17 sate unde s-au oficiat botezuri pe parcursul anului respectiv, în 8 botezuri cu persoane din rândul voluntarilor, în pregătirea a 40 de lideri formați pentru lucrare, în implicarea echipei Kalahari în alte patru zone din Namibia în alte două zone din Botswana. Toate aceste demersuri au atins zeci de sate. 

În zona Okongo, din tribul Ovambo, la 600 km de baza Kalahari New Hope, s-a început amenajarea unui punct de misiune. Am văzut de-a lungul timpului nevoia ca misiunea Kalahari New Hope să se implice și în rândul altor triburi din Namibia. Astfel că în anul 2019 misiunea noastră s-a implicat și în triburile Ovambo, Kavango, Mbukushu, Motswana. Departamentul de misiune se confruntă cu o nevoie acută de voluntari care să fie dedicați trup și suflet. 

Oamenii sunt atinși de propovăduirea Cuvântului Evangheliei. Ei se hotărăsc să Îl urmeze pe Cristos, trec prin cateheză și apoi sunt botezați. În tot ținutul boșiman se știe că oricine ia botezul devine astfel mesager al Domnului. Îi învățăm că oriunde vor merge, ei trebuie să vestească Evanghelia. În acest fel îi responsabilizăm și evităm starea de nepăsare spirituală. 

Dorința noastră este să deschidem o bază de misiune și în nordul țării, în Divundu, o regiune situată la aproximativ 500 de km de baza noastră de misiune din Tsumkwe. Regiunea respectivă este învecinată la est cu Botswana și ne dorim să ajungem cu Evanghelia și acolo.

Adevărul a dus povestea misionară mai departe a fost și va rămâne unul singur: „Iată-mă, trimite-mă!”

În 2009, misiunea de evanghelizare pe sate s-a început cu o pereche de măgăruși. Și atunci, ca și acum, principala provocare nu a fost mijlocul de transport. Mai târziu și-a făcut apariția și o motocicletă, iar astăzi, în 2020, misiunea pe sate se face cu un total de 10 mașini de teren. Și totuși, rămâne aceeași provocare: „Caut printre ei un om care să înalțe un zid şi să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc.”

Experiențele și mărturiile; atât ale voluntarilor, cât și ale boșimanilor convertiți; glăsuiesc toate același adevăr: Dumnezeu iubește acest trib și Isus Hristos a plătit prețul răscumpărării și pentru el. Misiunea Kalahari New Hope este și ea parte a planului lui Dumnezeu. Kalahari New Hope nu este reprezentată doar de grupurile de voluntari, ci ea înseamnă și un grup de biserici care o susțin din punct de vedere spiritual, material și financiar. Există, de asemenea, un grup de pastori inimoși și frați dedicați ce au format Asociația Kalahari New Hope prin care este coordonată lucrarea spirituală și toate activitățile și proiectele ei. Aestora li se alătură familiile voluntarilor, celelalte misiuni cu care Kalahari New Hope cooperează, persoanele care într-un mod direct sau indirect au legătură cu misiunea noastră. Întoarcerea la Hristos a unui om poate dura doar o clipă, însă trecerea unui popor de la o viață guvernată de vrăjitorie la o viață creștină poate transcede mai multe generații.

Lucrarea spirituală se desfășoară în conformitate cu Biblia. Unul dintre principiile de bază ale slujirii trebuie subliniat: proiectele umanitare vin în ajutorul oamenilor la nivel material, însă fundamentul lucrării spirituale este doar Isus Hristos.                                        

Plantarea de biserici

Cea mai mare nevoie a lumii este să își cunoască Salvatorul. Întruparea Domnului Isus Hristos pe pământ nu a avut drept scop confortul sau progresul în lumea aceasta, ci salvarea sufletelor de la moarte veșnică. Suntem pe deplin conștienți că misiunea noastră principală este să vestim Evanghelia și să ajutăm la nașterea de comunități care să păstreze vie flacăra credinței. Toate celelalte moduri de slujire sunt circumscrise acestui scop.

Proiectul de plantare de biserici echivalează cu răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu în zona Tsumkwe, în mijlocul tribului San, zonă cunoascută în limba engleză cu denumirea de Bushmanland. Există un cumul de proiecte care slujesc aceluiași scop, adică extinderea Bisericii lui Hristos, printre care traducerea Bibliei, școala, formarea liderilor și predicarea Scripturii. 

În procesul de plantare de biserici, cea mai mare nevoie este aceea de a instrui lideri smeriți și capabili.

Traducerea Bibliei

Traducerea Bibliei

Bible Translation PROJECT

Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, iar dacă noi suntem extrem de obișnuiți cu ea, triburi multe încă nu o Biblia. Prin harul Domnului, în 2020 au fost traduse primele 8 capitole din Evanghelia după Luca.      

În ultimii ani, cu ajutorul lui Dumnezeu, au fost plantate biserici în aproape toate cele 40 de sate din Bushmanland, iar în cel puțin jumătate din aceste sate se vorbește dialectul Ju’huansi. Nevoia ca aceste sate să aibă Biblia în limba lor maternă a devenit stringentă în rândul tinerelor biserici. Echipa de traducere a început și un proiect de traducere a Bibliei, alegând drept carte de început pentru traducere Evanghelia după Luca. 

Traducerea Bibliei în dialectul Ju`huansi va fi un proces lung. Cu ajutorul Domnului, nădăjduim că Evanghelia după Luca va fi tradusă în perioada imediat următoare.

Având în vedere că mai puțin de 1% dintre boshimani știu să citească și să scrie în limba lor maternă, finalizarea traducerii în Ju’huansi va presupune ca fragmentele de Biblie să fie înregistrate audio și încărcate pe diverse dispozitive audio. Astfel, am început deja amenajarea unei camere mobile de înregistrări audio (o remorcă închisă, bine izolată fonic) și am demarat implicarea unor lideri din biserică în cursuri de alfabetizare pentru dialectul Ju’huansi.